Nieuws: Shinari toont 'Kodo' designtaal
30 augustus 2010

Mazda heeft vandaag de Shinari concept car onthuld voor een selecte groep in Milaan, Italië. Mazda heeft afscheid genomen van 'Nagare' en gaat voor een nieuwe richting genaamd 'Kodo'.

De Shinari is ontworpen door Ikuo Maeda, de opvolger van Laurens van der Acker als designchef. Van der Acker vertrok naar Renault en liet Mazda achter met een hoop bijzondere concept cars met het 'flow-design'. Ikuo Maeda was eerder al verantwoordelijk voor de RX-8 en dat was al een fraaie en onderscheidende vierdeurs coupe. De Shinari concept is ook bedoelt als zo'n dergelijke coupe maar hopelijk lijkt de 2012 Mazda6 sterk op deze prachtige concept car.

Mazda koos er zelf voor om bijvoorbeeld Nagare toe te passen op een nieuwe Mazda5 wat in de basis het 'oude' model was. Ook kozen ze zelf voor die enorme smilieface en gedateerde lampenunits. Desondanks zijn ze zelf van mening dat Nagare lastig te vertalen was op een productiemodel. Dus werd het tijd voor een nieuwe wind. Het nieuwe ontwerpthema luistert nu naar de term 'Kodo', Japans voor 'de ziel van beweging'. Feitelijk is het niet veel anders dan 'Nagare' maar het kan wel gezien worden als een geslaagde evolutie daarop. Aan de voorzijde zien nog altijd de herkenbare Mazda grille en spatborden (sinds 2003) maar nu in een nieuw jasje met wat scherpere lijnen en meer hoeken. De raamlijn komt in grote lijnen overeen met de huidige Mazda6 sedan. De golvende aluminium strip zal ook zijn weg vinden naar de productiemodellen van Mazda in de toekomst. En zo ook de 'achterspoiler' aan de achterzijde. Het geheel doet sowieso realistischer aan dan de eerdere Nagare concepts.

Het ontwerp kwam tot stand in een samenwerking tussen Mazda’s designstudio’s in de Verenigde Staten, Duitsland en Japan. Een woordvoerder van Mazda liet op het event weten dat het merk op andere gebieden ook ambities heeft: "We willen het aanzien van onze interieurs verbeteren. We willen in de toekomst het kwaliteitsniveau van Audi en BMW bereiken." De Shinari concept car zal uiteraard te bewonderen zijn op de Paris Motor Show, in oktober van dit jaar. Een officieel persbericht van Mazda verwacht ik deze week wel al.

>> more pictures