Nieuws: Gastoptreden winnende 787B uit 1991 16 juni 2011

Twintig jaar na de legendarische winst in de zwaarste endurancerace ter wereld, de 24 Uur van Le Mans, verzorgde de winnende Mazda 787B uit 1991 met nummer 55 een indrukwekkend gastoptreden tijdens Le Mans 2011. Met o.a Johnny Herbert en Patrick Dempsey.

In twee demonstraties over het historische Circuit de la Sarthe op donderdag 9 en zaterdag 11 juni kreeg het massaal toegestroomde publiek weer het oorverdovende geluid van de 4-schijfsrotatiemotor te horen. De volledige gerestaureerde Mazda 787B reed ook aan kop van de rijdersparade door de stad Le Mans op vrijdag 10 juni.

Het was een fantastisch gevoel om hier weer terug te zijn in Le Mans dit jaar. Het is mijn allereerste keer in deze auto met zijn zeer specifieke karakter en ik had slechts twee ronden de tijd om een goede band met deze auto op te bouwen”, vertelt acteur Patrick Dempsey (bekend van Grey's Anatomy), tevens Mazda RX-8 racer en eigenaar van een raceteam in de Grand-AM series in de USA. Dempsey was de eerste van de twee coureurs in de 787B, jongstleden donderdag, voordat hij vrijdag deelnam aan de rijdersparade, tot groot plezier van de toeschouwers. Tussendoor gaf hij nog een persconferentie, samen met Seita Kanai, Vice President van Mazda Motor Corporation, Jean-Claude Plassart, President van het organiserende ACO en samen met vele andere leden en coureurs van het winnende team uit 1991.

Tijdens de door 170.000 toeschouwers bezochte rijdersparade door de straten van Le Mans werd de 700 pk sterke Mazda gereden door Yojiro Terada (Japan) en David Kennedy (Ierland), beiden lange tijd coureurs voor Mazda op Le Mans. Ook Patrick Dempsey, Seita Kanai en Pierre Dieudonné (België) reden mee in de parade. Als opwarmertje voor de feitelijke race zat Johnny Herbert (GB) op zaterdag voor het eerst sinds 20 jaar weer achter het stuur van de winnende Mazda 787B tijdens twee spectaculaire demonstratieronden over de baan van Le Mans.

Destijds, in 1991, was hij als coureur die de auto over de finish stuurde door pure uitdroging zo verzwakt dat hij niet meer in staat was om samen met z’n team op het podium te verschijnen. Dit jaar echter speelde hij eerst op komische wijze zijn toenmalige flauwte, alvorens het podium van Le Mans te betreden om alsnog zijn overwinning en die van Mazda te vieren: de eerste en tot nu toe enige Japanse overwinning op Le Mans ooit.

>> Press release in English
>> Mazda's YouTube channel
>> Mazda's Le Mans 20th Anniversary website