Mazda CX-5

  Nieuws: Mazda noteert rode cijfers 17 mei 2012

Mazda presenteerde vrijdag 27 april een nettoverlies over het gebroken boekjaar 2011/2012 van 108 miljard yen (1 miljard euro). Een jaar eerder ging al 60 miljard yen verloren. De omzet daalde met bijna 13 procent tot 2 biljoen yen (18,8 miljard euro).

Dit jaar winst
Mazda had behalve van de natuurrampen en de yen ook last van de economische problemen in Europa, waardoor de vraag daar zwak was. De op vier na grootste autoproducent van Japan verwacht voor dit jaar een winst van omgerekend bijna 100 miljoen euro, de succesvolle introductie van de CX-5 stemt Mazda positief.

Mazda is bezig met het verkopen van aandelen om zo hun positie sterker te maken. Ook wordt er gezocht naar een mogelijke partner. Het is in deze tijd niet te doen om als zo'n kleine autofabrikant zelfstandig te blijven.

>> Press releases in English

Productie in Rusland
Mazda heeft ondertussen een samenwerkingsverband gesloten met het Russische Sollers. Vanaf het najaar wordt in Vladivostok de CX-5 geproduceerd voor de Russische markt. Ook wordt de volgende generatie Mazda6 hier gebouwd. De fabriek heeft een productiecapaciteit van 50.000 auto's per jaar. Beide partijen hopen dit op te schroeven naar 70.000 units op jaarbasis. Mazda verkocht in 2011 exact 43.561 auto's in Rusland.

>> Press release in English