Modellen: Concept cars: Nextourer

De Nextourer laat Mazda's visie zien van een crossover tussen een SUV en luxe stationwagon. Met een strak ontwerp en een interieur met een hoop comfort.

De auto is behoorlijk strak getekend met niet alleen de herkenbare vijfhoekige grille voor maar ook een soort vijfhoekige belijning op de achterklep. De auto kenmerkt zich verder door zijn grote wielkasten en dito velgen.

Het interieur ademt comfort en functionaliteit uit. Het dashboard is strak en overzichtelijk gehouden met alle functies, knoppen, klokken e.d in het midden te houden. Een sportief gevoel wordt overgebracht door donker turqoise bovenaan en oranje/zilver onderaan. Indirect licht is gemonteerd in het instrumentenpaneel, portieren en nog paar plekken voor een luxe uitstraling in het donker. In het midden van het dak is een grote sunroof voor een groter gevoel van openheid. Het interieur is sowieso ontworpen zodat vier personen heerlijk comfortabel kunnen zitten. Met een 2800mm lange wielbasis moet dat ook wel lukken. Sowieso zijn de stoelen iets hoger geplaatst dan normaal en zijn alle vier de stoelen individueel electrisch te verstellen. De Multi Zone Air-conditioning zorgt voor snelle verwarming of verkoelen. Units bevinden zich in het dashboard maar ook in het plafond en in de vloer. Als je met de kaart de auto open doet gaat de stoel automatisch helemaal naar achter en gaat het stuur omhoog voor gemakkelijk neerkomen op de stoel. Hij gaat dan ook weer automatisch terug naar de positie dat ingesteld is door de bestuurder. Een 7" popupscherm voor en een 6" scherm achter geven toegang tot internet en het kijken van televisitie.

In normaal gebruik sluit de Flexible Package Board de bagageruimte af. Als de achterstoelen neergeklapt worden kan deze 'board' electrisch worden geklapt in lijn met de neergeklapte achterstoelen. Bijzonder is de Dual Mode Rear Gate. De achterklep kan namelijk op twee manieren worden geopend. Een stukje open zoals een sedan of in zijn geheel zoals bij een hatchback. Dan vinden we er 400 liter bagageruimte en 1.000 als alles neergeklapt is.

De Nextourer is uitgerust met een Active Height Control System. Dat houdt in dat de auto in drie verschillende hoogtes ingesteld kan worden. Als de auto geparkeert staat dan staat ie op zijn laagste niveau zodat uit- en instappen gemakkelijk gaat. Als de auto is gestart gaan de vering 100mm omhoog voor meer comfort en overzicht. Als de auto harder dan 80 km/h rijdt zakt de auto weer 50mm voor een stabielere wegligging. Het systeem zorgt er ook voor dat het altijd op goed niveau blijft, ongeacht de hoeveelheid passagiers en bagage.

Dynamic Control System (DCS) en Electronic Brake-force Distribution (EBD) zorgen voor meer veiligheid. Netals koplampen dat automatisch op goede hoogte blijft en de bocht inschijnt.

Motor 3.0 liter V6 S-VT
Versnellingsbak CVT
Banden 215/65 R19
Lengte 4700 mm
Breedte 1850 mm
Hoogte 1520 mm
Wielbasis 2800 mm
Zitplaatsen 4