Modellen: Concept cars: RX-8

Na de RX-Evolv is Mazda terug met een nieuwe concept car voor de nieuwe RX-8 sportauto. Deze ligt dicht bij het productiemodel. De 'zelfmoorddeuren' en rotatiemotor zijn gebleven.

Met zijn vier deuren, die niet gescheiden zijn door tussenstijlen, comfortabel plaats biedend aan vier inzittenden en uitgevoerd met de Renesis rotatiemotor, kan de RX-8 gezien worden als een revolutionaire nieuwe sportauto, "Ik zal niet verbaasd zijn deze nieuwe Mazda-aanwinst op niet al te lange termijn op de openbare weg tegen te komen", verklaarde Mazda President Mark Fields onlangs in Detroit tijdens de presentatie. Hiermee werd aangegeven dat de productieplannen van de RX-8 in een vergevorderd stadium zijn. Vergeleken met de RX-Evolv heeft de RX-8 relatief normale lampunits en de vijfhoekige grille geeft hem een meer herkenbare look.

Ondanks vier deuren en plaatsbiedend aan vier volwassenen is de RX-8 een pure sportauto. Opvallend is het ontbreken van de middenstijl waardoor passagiers makkelijker kunnen in- en uitstappen. De achterportieren kunnen tot 90 graden worden geopend. Binnenin valt het glimmende aluminium op en het interieur straalt één en al sportiviteit uit door o.a gebruik van alcantara.

Net als bij de succesvolle MX-5 heeft de RX-8 een gewichtverdeling van 50/50 hetgeen de rijeigenschappen optimaliseert. De RX-8 concept is uitgerust met een totaal nieuw ontwikkelde rotatiekrachtbron die de naam Renesis kreeg. Deze rotatiemotor is direct achter de vooras geplaatst, weegt 30 procent minder, is compacter, niet uitgerust met een turbo en is gebaseerd op de13B-REW turbo-rotatiekrachtbron die wordt gebruikt in de RX-7. Met in- en uitlaatpoorten die beide aan de zijkant van de rotor zijn geplaatst, is het brandstofverbruik van de Renesis krachtbron aanzienlijk lager en is er sprake van een verminderde uitlaatgas-emissie. Dat de RX-8 een heuse sportauto is mag blijken uit de 250 pk / 184 kW die de Renesis motor bij 8.500 toeren per minuut produceert.

Wallpapers.

Motor 1.3 Renesis rotatiemotor
Versnellingsbak handgeschakelde 6-bak
Maximaal vermogen 184 kW (250pk) bij 8.500 t/pm
Lengte 4330 mm
Breedte 1780 mm
Hoogte 1330 mm
Wielbasis 2700 mm
Zitplaatsen 4